2013 yılında büyük takılar geri dönüyor…

Yeni bir yıla adım atmaya hazırlandığımız şu günlerde, 2013 yılında artan altın fiyatlarının doğurmuş olduğu bir sonuç olarak altın takılar, tüm teknik imkanlar kullanılarak hafif üretilecek, çeşitli madenlerle kombine edilecek böylelikle eskisi gibi tekrar büyük takılar vitrinlerdeki yerini alacak.

Yeni bir yıla adım atmaya hazırlandığımız şu günlerde, 2013 yılında artan altın fiyatlarının doğurmuş olduğu bir sonuç olarak altın takılar, tüm teknik imkanlar kullanılarak hafif üretilecek, çeşitli madenlerle kombine edilecek böylelikle eskisi gibi tekrar büyük takılar vitrinlerdeki yerini alacak.

20 yıldır takı tasarımı alanında önemli çalışmalara imza atan, gerek ulusal gerekse uluslararası arenada bir çok takı tasarım yarışmasında derece elde eden Tasarımcı Meltem Kurtulan 2013 takı trendlerini açıkladı.


Kurtulan; 2013 yılında 2012'de de sıkça kullanılan sembollerin oldukça yaygın bir şekilde göze çarpacağını, renkli yarı değerli taşlarla bezenmiş veya sade olarak çeşitli inanışları temsil eden, belli kültürel geçmişlere göndermeler yapan sembollerin vintage ve modern tarzları buluşturan tasarımlarla vitrinleri süslemeye devam edeceğini söyledi.

Renkli taşların her boy ve rengiyle, iri veya çok ince tasarımlardaki yerini koruyacağını vurgulayan Meltem Kurtulan;” her ne kadar takılardaki boyutlar geçtiğimiz iki yılda artan altın fiyatı ile küçülmüş olsa da alternatif malzemelerle üretilmiş büyük parçalar da etkinliğini sürdürecek.Altın ve gümüşün birlikte kullanıldığı takılar yanında deri,ağaç,ipek,kauçuk gibi malzemelerle zenginleştirilmiş takılar da artık alıcıların özellikle tercih ettiği türler arasına giriyor.Bu hem fiyatı cazip hale getirdiği için ve hem de tasarımcı ve üreticiye daha geniş bir yelpaze açtığı için gündemde olacak” diye konuştu.

Kurtulan; klasik modellerin ise her devirde pazar payını korumayı sürdüreceğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama her zaman söylediğim gibi, mücevherde moda trendi tekstil sektöründe olduğu gibi düşünülmemeli. Mücevher belli bir birikim sonucunda alınabilen bir emtia olduğundan her yıl değişen modaya göre değil,kalıcı olup nesilden nesile bırakılabilecek kadar zamansız olmalı.Bu nedenle moda olmasının ön planda olmasından ziyade özgün olmasına dikkat edilmeli. Bunun yanında gerçekte moda olana öykünmek bence tasarımcıyı özgün olmaktan uzaklaştırır. Bir tasarımcı genellikle bir sonraki tasarımı konusunda kesin bilgilere sahip değildir. Ancak çıkış noktası önceden belli olabilir.Tasarımcı birbiri üzerine geliştirdiği fikirlerle güzel olana ulaşır. Güzelliğin yanında ergonomi,fiyat,satılabilirlik gibi kriterleri de göz önünde bulundurmak zorunda olduğundan son noktaya geldiğinde başlangıçtaki fikri çoktan unutmuş olabilir. Aslında bu işi vazgeçilmez kılan da budur. Aklınızdaki fikirler sizi heyecanla bir başkasıyla buluşturur. Bu nedenle trend sizin yaptıklarınız olmaktadır aslında. Üretime dikkatle bakarsak bunu kolayca anlayabiliriz. O güne dek kimsenin aklına gelmemiş fikirleri hayata geçiren tasarımcı sayısı tüm dünyada fazla değil .Ama benzer modelleri üreten binlerce firma var.Bu firmalar modayı takip ediyor diyebilirken aynı firmalara ne kadar özgün diyebiliriz?”

Meltem Kurtulan, Kurtulan Kuyumculuğun yılbaşına özel butik tasarımlara da imza attığını ve müşterilerinin özel isteklerine de hızla cevap verdiklerini ifade etti.