Bütçeye 'Orçun'lu destek

Hükümet, bütçe tedbirleri kapsamında vergi paketinin ardından harcamaların kısılması için de düğmeye bastı. Özellikle gereksiz sağlık harcamalarının önüne dizi karakterleriyle geçilecek.

Hükümet, bütçe tedbirleri kapsamında vergi paketinin ardından harcamaların kısılması için de düğmeye bastı. Özellikle gereksiz sağlık harcamalarının önüne dizi karakterleriyle geçilecek. EKONOMİ yönetimi, 9 milyar liralık vergi paketinin ardından, harcamaların kısılması için de düğmeye bastı. Bu çerçevede ilk etapta, yıl sonunda 50 milyar lirayı bulması beklenen sağlık harcamalarının kısılması öngörülüyor. Gereksiz sağlık harcamalarının önünüe geçmek için de halkın bilinçlenmesi için popüler dizilerden yararlanılacak. Yapım şirketleri ile anlaşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Yalan Dünya’nın Orçun karakteri gibi Kuzey Güney, Arka Sokaklar, Huzur Sokağı gibi dizilerin sevilen karakterleri aracılığı ile gereksiz yere yapılan sağlık harcamaları konusunda halkı bilinçlendirmeyi hedefliyor. SGK’nın hesaplamalarına göre, bir yılda 1 milyar liralık ilaç israfı ve 1 milyar liralık da gereksiz tahlil ve MR çekimlerinden dolayı oluşan zarar bulunuyor.
Tasarruf stratejisi oluşturuldu
Bütçenin en önemli gider kalemi haline gelen sağlık harcamaların düşürülmesi için, üç aşamalı strateji oluşturdu. Stratejiye göre, ilk etapta denetimlerin artırılması ve kayıt dışı istihdam ile mücadelenin genişletilmesi gibi tedbirlerle, SGK’nın kaynak ihtiyacı en aza indirilecek. İkinci aşamada ise ilaç ve tedavilerdeki katkı payları artırılacak. Bu konuda çalışmalar halen devam ediyor. Stratejinin üçüncü ayağını halkın bilinçlendirilmesi oluşturuyor. SGK uzmanları, broşürler hazırlayacak, halkın bilinçlendirilmesi için popüler dizilerden yararlanılacak.
SAĞLIK HARCAMALARINDA REKOR ARTIŞ
- Maliye verilerine göre, SGK harcamaların bütçenin en önemli gider kalemi haline geldi. 2001’de 4.5 milyar lira olan sağlık harcamaları 2011 sonu itibariyle 42 milyar liraya ulaştı.
- İlk altı ayda sağlık harcamaları 22.3 milyar liraya ulaşırken yıl sonunda harcamaların 50 milyar lirayı bulması bekleniyor.
- Yılın ilk yarısında sadece ilaç harcamaları 7.1 milyar lira oldu. Yıl sonunda ise 14-15 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.
-2007 yılında 270 milyon olan bir yılda yazılan reçete sayısı 2011 yılında 306 milyona ulaştı. Bu yılın ilk beş aylık döneminde ise 148 milyon adet reçete yazıldı.