Dünya Elmas Borsaları Federasyonu Başkanları İstanbul'da Bir Araya Geldi

Dünya Elmas Borsaları Federasyonu'nun 36'ncı Başkanlar Toplantısı, Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde 22 ülkeden 28 borsa başkanının katılımıyla İstanbul'da start aldı.16 Haziran'da başlayıp iki gün daha sürecek olan toplantılarda sektördeki farklı vergilendirme uygulamaları görüşülecek.

Dünya Elmas Borsaları Federasyonu’nun 36’ncı Başkanlar Toplantısı, Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde 22 ülkeden 28 borsa başkanının katılımıyla İstanbul’da start aldı.16 Haziran’da başlayıp iki gün daha sürecek olan toplantılarda sektördeki farklı vergilendirme uygulamaları görüşülecek.
2013 Dünya Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB) Başkanlar Toplantısı, Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde 16 – 18 Haziran 2013 tarihleri arasındaWFDB Başkanı Ernest Blom, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Güney Afrika Mineral Kaynaklar Bakanı Sayın Susan Shabanguve 28 elmas borsası başkanının katılımıylaShangri – La Hotel’de düzenlendi. Dünya Elmas Borsaları Federasyonu(WFDB) tarafındaniki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 36’ncısı İstanbul’da gerçekleştirilen üç günlük toplantıda tüm gün süren çalıştaylarla global elmas piyasasındaki gelişmeler ve Türkiye’deki pazarın büyüme potansiyeli ele alındı.
İbrahim Turhan: "Vizyonumuz 2023’e kadar Türkiye’yi ilk 10 ekonomi arasına sokmak”
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Başkanlar Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Türkiye ekonomisinde 1990’lı yıllar boyunca mali dengelerin kötü bir durumda olduğunu, yıllık enflasyonun yüzde 90’lar seviyesinde olduğunu kaydeden İbrahim Turhan, 2001 yılında toplam ekonomiyi büyük bir çöküşün eşiğine getirecek büyük bir kriz yaşandığını hatırlattı. Türkiye’nin bugün Avrupa Birliği ile başarılı müzakereler yürüten, serbest pazar ekonomisi uygulayan ve şeffaf bir ülke konumuna ulaştığını vurgulayan Turhan, şunları dile getirdi: "Türkiye, 2002 – 2012 yılları arasında ortalama yüzde 5,1 oranında büyüme kaydetti. Kişi başına düşen GSYH, 3 katı artarak 3.000 Amerikan doları seviyelerinden 10.000 Amerikan Doları’nın üzerine çıktı. Yoksulluk sınırı altında yaşayan insan oranı, Türkiye’de 2002 yılında yüzde 30’lardayken bugün yüzde 8 seviyesine geriledi. Türkiye’de orta sınıf, 2002 yılından itibaren konsolide oldu.
Artık stratejik bir vizyonumuz var. Bu da 2023’e kadar Türkiye’yi ilk 10 ekonomi arasına sokmak. Şu anda 17’nci sıradayız. Sizce bu mümkün mü? Mümkün. Bunu yapabilir miyiz? Evet, yapabiliriz.”
Türkiye’de nüfusun yarısının 30 yaş altında olduğuna dikkat çeken İbrahim Turhan, bu genç nüfusun Türkiye ekonomisinin arkasındaki dinamik güç olduğunu vurguladı. Turhan, OECD’nin 2012 – 2017 öngörülerinde Türkiye’nin bütün ekonomiler arasında 4’üncü büyük büyüme oranına sahip ülke olarak gösterildiğini hatırlattı.

İbrahim Turhan, kriz dönemlerinde dahi hiçbir zaman yabancı sermayeye kısıtlama veya ek vergi getirilmediğini belirterek Türkiye’de küresel yatırımcı ile yerli yatırımcı arasında farklı uygulamalar bulunmadığını söyledi.
Ernest Blom: "Türkiye pırlanta piyasasında vergi yapılandırılmasına ihtiyaç duyuluyor”
Dünya Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB) Başkanı Ernest Blom, pırlanta sektöründe birden fazla vergilendirme ile karşı karşıya olduklarını belirterek iki gün sürecek toplantılar boyunca vergilendirme konusunu ele alacaklarını belirtti. Blom, iç pazarlarda mücevhere oranla teknolojiden hızlı tüketim mallarına kadar birçok farklı segmente çok daha fazla ilgi gösterildiğine dikkat çekerek mücevher sektöründe 5 yıl öncesine oranla üretimin yüzde 30 azaldığını söyledi. Blom, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün, sürdürülebilir büyümeye etken en büyük değişiklik, ekonomik reformlardır. Çin ve Hindistan’da da gözlemlediğimiz büyüme hamleleri, bu sayede gerçekleşmiştir. Diğer gelişmekte olan ülkelerin ana sorunu vergilerdir. 15 yıllık bir sürenin ardından Çin ve Hindistan’da vergi reformu gerçekleştirilerek pırlantada ÖTV yerine KDV alınmaya başlanmıştır. Dolayısıyla, Türkiye pırlanta piyasasının sürdürülebilir bir gelişim içine girebilmesi adına vergi yapılandırılması, ÖTV’nin kaldırılarak KDV uygulamasına geçilmesi gerekmektedir.”
Yıllık ticaret hacmi 250 milyar dolar
Merkezi, Belçika Antwerp’te bulunan Dünya Elmas Borsaları Federasyonu, 1947 yılında ham ve cilalanmış elmaslarla kıymetli taşların alınıp satıldığı borsaları birleştirmek ve bu borsalarda ortak bir ticari uygulama düzenini sağlamak amacıyla kuruldu. WFDB bünyesinde yapılan çalışmalar, adil ticaret ve sürdürülebilir büyüme gibi elmas ticaretinin devamını sağlayan düzenlemelerdir. Diğer yandan dünya elmas Borsaları Federasyonu tarafından elmas piyasasında en önemli konulardan biri olan etik kuralların oluşturulmasına ve uygulanmasına yönelik kararlar alınmaktadır.
•Dünya elmas ve mücevher ticaretinin yıllık hacmi 250 milyar dolar
•Dünya’da değerli taş ve pırlantada 2023 için öngörülen pazar hacmi 600 milyar dolar
•Uzmanlara göre, dünya mücevherat sektörü 12 kat büyüyecek.
Elmas ve değerli taş pazarının büyüklüğü 1 milyar dolar
Mücevher pazarlarının merkezinde yer alan Türkiye; vize problemi olmaması, güçlü lojistik ağı, yeni ticaret kanunu ve elmas piyasasının varlığı ile 2023 hedeflerine güç katıyor. Elmas piyasasının aktifleşmesi, finans akışını güçlendirecek, yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesini teşvik edecek ve Elmas Bankacılığı oluşarak vadeli işlemleri başlatacak.
•Türkiye’de elmas ve değerli taş pazarının büyüklüğü 1 milyar dolar,
•Mücevher sektörünün tetiklediği alt sektör sayısı 19,
•Türkiye’de hedeflenen ek istihdam rakamı 300 bin kişi