Esnafın rahat çalışması için, her türlü imkanları sağlıyoruz

Kuyumcuknet işletme Müdürü Bülent Tabanlı'nın "Habergold.com"a vermiş olduğu kısa röportaj ile esnafın sorunlarına çözüm arayan, sorunların çözülmesi noktasında, nasıl çalıştıklarını, Kuyumcukent esnafına hizmet için bura da olduklarını göstermesi açısından, ileriye yönelik sorunların çözümünde de, daima hazır oldukları da, söyleyen Kuyumcukent işletme A.Ş Müdür Bülent Tabanlı, kibarlık göstererek, "Habergold.com"un sorularını cevaplandırdı.

Röportaj: Abdulvahap Filiz

Kuyumcuknet işletme Müdürü Bülent Tabanlı’nın "Habergold.com”a vermiş olduğu kısa röportaj ile esnafın sorunlarına çözüm arayan, sorunların çözülmesi noktasında, nasıl çalıştıklarını, Kuyumcukent esnafına hizmet için bura da olduklarını göstermesi açısından, ileriye yönelik sorunların çözümünde de, daima hazır oldukları da, söyleyen Kuyumcukent işletme A.Ş Müdür Bülent Tabanlı, kibarlık göstererek, "Habergold.com”un sorularını cevaplandırdı.

 

Bize kısaca, okuyucularımızı bilgilendirme açısından, kendinizden bahseder misiniz?

İsmim Bülent Tabanlı. Kuyumcukent işletme A.Ş., kısa adı "KİAŞ”ın işletme müdürüyüm. KİAŞ sekiz sene önce, 2004 yılının mart ayında kurulan bir şirket, ortaklık yapısı tamamen, kooperatif ortaklık yapısına dayanıyor. 2004 senesinden itibaren, kuyumcukent işletme açıldığından beri, buraya işletmesini sağlayan, alt işverenler olan, taşeronlarıyla beraber, teknik, güvenlik, temizlik hizmetini veren, bu kat malikleri adına, buranın aidatını toplayıp, ortak giderlerini, topladığı aidatlar karşılığı ödeyen, burayı işleten bir şirket. Sekiz senedir de bu işi KİAŞ’da yürütüyorum. İlk görevim, teknik işletim müdürüydü… Son iki buçuk senedir de, şirketin başındayım, işletme müdürlüğü görevini yürütüyorum.

-Önemli sorulardan bir tanesi de, kuyumcukent’deki esnaf soruyor, neden Kapalıçarşı’daki toptancılar, kuyumcuknet’de gelmiyor. Ne düşünüyorsunuz?

Buradaki en büyük handikap, bizim için, elbette bizde gelmesini istiyoruz. Bizde o yönde çalışmalar yapıyoruz. Yönetim de yapıyor. Bir kısım toptancılar, geldi. Ama sayı yeterli mi? Yeterli değil. Bu sayının çoğalması gerekli, niçin çoğalması gerekli… Çünkü, burada 900’den fazla atölye çalışıyor. Ürettikleri ürünleri bu toptancılar vasıtasıyla dağıtımlarını yapmaları gerekiyor. Ama, babadan kalma Kuyumcukent de bir şey var. Geçmiş tarihe dayanan, bir gelenek var. Şimdi uzun seneler Kapalıçarşı’ya alışmış esnaf, orada Kapalıçarşı içindeki topluluk içerisinde alışverişini yaptığı için, o alışkanlıktan koparmak biraz zor geliyor. Bizim içinde zor geliyor, onlar içinde zor geliyor. Yani, onlarla görüşmelerde ben şu izlenimi gördüm; "Biz bu Kapalıçarşı dan kalkıp gidersek, Kuyumcukent’e bulunursak, işte aynı ortam içinde bir sürü toptancı olacağı için, biz burada yaptığımız işi kaybederiz korkusu var.”Bizim o korkuyu, onlarla birlikte, yenmemiz lazım. Çünkü, buraya geldikleri zaman Kuyumcukent’e… Burada bir kere çalıştıkları ortam çok iyi bir ortam olacak. Dört dörtlük bir ortam var Kuyumcukent’de..

Şimdi, Kapalıçarşı kısmına bakıyorum, dar, sıkışık bazen nefes alamayacakları yerlerde çalışıyorlar. Tabi ki, bu tarafa baktığınız zaman Kuyumcukent tarafına, burada her şey dört dörtlük düzenlenmiş, havalandırması, ısıtması, soğutması her şeyi mükemmel olan bir tesis var. Biz bu alışkanlıklarından kurtarırsak, bu kişilerle de devamlı görüşmeleri sürdürürsek, zamanla geleceklerdir. Ama şunu da söyleyeyim. Toptancılar, ilk etap da çoğunluk Kapalıçarşı da ama, İlerleyen zamanlarda da, muhakkak Kuyumcukent’te de geleceklerdir.

-Diğer bir soru, kuyumcuknet esnafı ulaşım sorunu var diyor. Sizce de var mı?

Ulaşım problemi şöyle, geçmişe yönelik ulaşım problemleri vardı. O zaman Kuyumcukent’in ön tarafın da, kendine ait bir yol yoktu. Burda ki, Kuyumcukent’in yaptığı basın ekspres yolu üzerindeki kavşak yoktu. Tabi bunlar olmayınca, o zamanlar ulaşım problemleri konuşuluyordu. Bu dediğim zaman olarak, iki ya da üç sene önce bir zamandı. Fakat, bizim önümüzden geçen yolun yapılması, basın ekspres sınırında bir yol olması, kavşak çalışması da kuyumcukent tarafından bitirilmesinden sonra, burada ulaşım problemi yok. Şimdi, özel arabası ile gelen insanlar, normal şekilde zaten otoparkımıza ulaşıyorlar. Yönlendirmelerle ilgili çalışmalarda yapıldı. Gerektiği kavşaktan itibaren yönlendirme de var. Fakat, kendi özel arabası yok ve toplu taşıma arabasıyla gelecek olanlar varsa da, bunlar gerek metrobüs’ü kullanmak, gerekse İETT’nin ya da minibüsleri kullanmak şartıyla, Yenibosna’dan, Şirinevler’den buraya ulaşabilirler. Yani, şu anda, buraya ulaşım kolaylığı sağlanmış durumda. Ama bize şikayetler gelmiyor mu? Geliyor. Geldiği zaman da biz, gerekli mercilerle görüşüp, gerek minibüs sayılarını çoğaltarak, gerek otobüs sayılarını çoğaltarak veya başka uç noktalara ulaştırmak kaydıyla, bu sorunlara şu anda çare buluyoruz. Ben bir sıkıntı görmüyorum.

-Kuyumcukent esnafın son olarak tavsiye ve önerilerinizi alabilir miyiz?

Kuyumcukent esnafıyla ilgili olarak, biz burasının işletim şirketi olarak, çeşitli şikayetler de alıyoruz. Kendileri ile ilgili görüşmeler yapıyoruz. Bazı önerilerde alıyoruz. Esnafın burada rahat da çalışması için her türlü, olanakları da sağlıyoruz. Burada küçük atölyelerde bazı sıkıntılar oluyor. Kuyumcu olarak, söylüyorum. Buradaki çalışma ortamını hiçbir yerde bulamazlar. Burada daima sıkıntı olsun, başka şey olsun, gündemde, örneğin hırsızlık olayı da oluyor. Bizde olmadı. Mesela, güvenliği dört dörtlük yürütmeye çalışıyoruz. Her girişte, güvenliğimiz var.

Bizim en büyük isteğimiz KİAŞ’ı öcü görmesinler. Bize ulaşsınlar, bize sorsunlar. KİAŞ bazen kendilerine bazı yazılar gönderiyor. Bir takım uyulması gereken kurallar gönderiyor. Sırf bunlar bu işletmenin iyiliği için, bu işletmenin yaşaması için, tabi ki, burada kafalarında başka düşünceler olabilir. Bunları gelsinler bizlerle paylaşsınlar. Biz hep buradayız. Bize her zaman ulaşabilirler. Yani bizimle iç içe yaşadıkça, bu tesisler uzun ömürlü ve çalışma özellikleri açısından da, sıkıntılarının giderilmesi açısından da, burada rahat bir çalışma ortamı bulup, uzun süre veya uzun seneler burada, atölyelerinde çalışmalarını sürdüreceklerdir.