Herkes Kapalıçarşı'dan bir şey alıyor, peki geriye ne veriyor?

Bagus Jewellery 13 yıldır Kapalıçarşı'da, tamamı yurtdışından ithal özel ve tasarım ürünler üzerine çalışıyor. Firma gümüş takıdan, doğal taşlı ürünlerden, etnik takılara kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip. Firmanın sahibi Faruk Kasık son dönem satışların çok durgun olduğunu belirterek, bu duruma Gezi Parkı olaylarının büyük katkısı olduğunu ifade etti. Habergold'a yaptığı konuşmada sektörün kötüye gittiğini vurgulayan Kasık şöyle ekledi;

Bagus Jewellery 13 yıldır Kapalıçarşı’da, tamamı yurtdışından ithal özel ve tasarım ürünler üzerine çalışıyor. Firma gümüş takıdan, doğal taşlı ürünlerden, etnik takılara kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip. Firmanın sahibi Faruk Kasık son dönem satışların çok durgun olduğunu belirterek, bu duruma Gezi Parkı olaylarının büyük katkısı olduğunu ifade etti. Habergold’a yaptığı konuşmada sektörün kötüye gittiğini vurgulayan Kasık şöyle ekledi;

Kaliteli Esnaf Zarar Görüyor 

Sektör zaman ilerledikçe geriye gidiyor. Rehberlerin aldığı yüksek komisyonlar bunu tetikleyen en büyük sorun. Ayrıca müşterileri rahatsız eden çalışan kitlesi de alıcıyı iten durumlardan bir tanesi. Müşteriye kötü davranan bu kesim sebebiyle kaliteli ve eski esnaf da arada kayboluyor. Yabancı müşteri odaklı hareket edilmesi, yabancılar dışındakilere değer verilmemesi de yerli müşteriyi Kapalıçarşı’dan uzaklaştırarak satışların azalmasına sebep oluyor.

Bu durumların önüne geçilmesi ve çarşının hak ettiği değere kavuşması adına iyi bir yönetime ve bu yönetimin devlet otoritesi tarafından desteklenmesine ihtiyaç var. Şu anda şekil itibariyle var olan fakat uygulamada zayıf bir yönetime sahibiz.

Çarşıya Ne Veriliyor?

Kapalıçarşı’nın tanıtımının yanı sıra mimari dokusu üzerine de çalışılması gerek. Bu derece önemli bir yapı dünyada ses getirerek gelişmeliyken, tam tersi yazık oluyor. Henüz kaçak yapıların dahi önüne geçilememişken, önümüzde çözülecek daha çok problem var.

Öncelikle herkes para kazandığı yere saygı duyup onu korumalı. Bu bağlamda sorulması gereken soru şudur "Herkes Kapalıçarşı’dan bir şey alıyor, peki geriye ne veriyor?”