Kahire'nin 'Kapalı Çarşısı' turistsiz kaldı (Özel)

Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezindeki şehrin en büyük tarihi çarşısı Han el-Halili, ülkede yaşana son askeri darbede sonra turistsiz kaldı.

Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezindeki şehrin en büyük tarihi çarşısı Han el-Halili, ülkede yaşana son askeri darbede sonra turistsiz kaldı.
Osmanlı döneminde Türk çarşısı olarak da bilinen ve Türkiye’deki Kapalı Çarşı'nın benzeri olan pazarda, esnaf turist olmadığından iş yapamaz durumda. Çoğu dükkan kapalı ve bir çoğu da yarım gün çalışıyor. Dükkanının önünde müşteri bekleyen esnaf, yerel halk ve kediler dışında kimse artık bu ünlü çarşının sakini değil. Esnafa durumu sorulduğunda ise öfkeli sözlerle karşılık veriyor.
Mısır devriminden sonra azalan yabancı turist sayısı, geçtiğimiz günlerde yaşanan askeri darbeden sonra daha da azaldı. Kahire’ye turistlerin gelmemesi çarşı esnafını tamamen iş yapamaz hale getirdi. Her sokakta kavga eden, tartışan insanlarla karşılaşıyorsunuz. Alış veriş ve Ramazan’ın neşesi bu yıl bu çarşıda gözlemlenmiyor.
Çarşıda dükkânların yanı sıra kahvehaneler ve lokantalar da bulunuyor. Askeri darbeden önce gelen yabancı turist yoğunluğundan Mısırlıların yer bulamadığı kahveler de artık boş. Çarşının bulunduğu meydanda tarihi El-Hüseyin ve El-Ezher camileri yer alıyor. Ramazan bu camilerde de buruk sürüyor.
Kahire'nin başlıca turistik merkezlerinden biri olan ünlü çarşı, Mısırlı yazar Necib Mahfuz'a Nobel ödülünü kazandıran Midak Sokağı romanına konu olan sokaka da ev sahipliği yapıyor.
Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan bir taksi şoförü, son 2 yılda Mısır'a gelen yabancı turist sayısında önemli düşüş olduğunu söyledi. Daha önce çok sayıda Amerikalı, Fransız ve diğer ülkelerden gelen turistleri taşıdığını söyleyen taksici, artık ekonomik durum kötü olduğundan yerel halkın bile binmediğinden şikayetçi.