Kapalı kapılar ardında KAPALIÇARŞI

Kumaşçı Suzi Usta (İmren), Kapalıçarşı'nın en eski zanaatkârlarından biri. 84 yaşında olan Tokatlı Suzi Usta'nın babası Niksar'da çimento satarmış. Çimento almak için fabrikaya giden babasına bir gün fabrika müdürü kenarda duran is içindeki kumaş toplarını göstererek onları alabileceğini söylemiş. Kumaş toplarını alan babası çok kirli olan bu kumaşları 1 hafta boyunca yıkamış, sonra boyamış, en sonunda da dikip satmış. Kumaşçılığa ilk adımını böylece atan Suzi Usta, şimdi Kapalıçarşı'nın en eski kumaşçısı unvanına sahip.

Kumaşçı Suzi Usta (İmren), Kapalıçarşı’nın en eski zanaatkârlarından biri. 84 yaşında olan Tokatlı Suzi Usta’nın babası Niksar’da çimento satarmış. Çimento almak için fabrikaya giden babasına bir gün fabrika müdürü kenarda duran is içindeki kumaş toplarını göstererek onları alabileceğini söylemiş. Kumaş toplarını alan babası çok kirli olan bu kumaşları 1 hafta boyunca yıkamış, sonra boyamış, en sonunda da dikip satmış. Kumaşçılığa ilk adımını böylece atan Suzi Usta, şimdi Kapalıçarşı’nın en eski kumaşçısı unvanına sahip.
Geçtiğimiz yıl çekilen James Bond filmine sahne olan Kapalıçarşı, bugünlerde restorasyon projesi ile gündemde. 5.5 asırlık geçmişiyle zamana meydan okuyan dünyanın bu en eski alışveriş merkezi, 64 cadde ve sokağa, iki bedestene, 16 hana, 3 bin 600 dükkâna ev sahipliği yapmanın yanı sıra ne insan manzaraları barındırmıyor ki! Gramofona hâlâ merak olup olmadığını soranlara, "Bu kadar yıldır ayaktaysak demek ki meraklımız var” diyen 50 yıllık Gramofon Ustası Mehmet Usta, 40 senedir Kapalıçarşı’da "Gönülden ne koparsa” diyerek insanları tıraş eden Mustafa Usta, ağustos sıcağında bitirdiği işin ardından 5 dakikalık mola veren Onnik Usta bunlardan sadece birkaçı…