Kapalıçarşı yepyeni plan ve projelerle hizmet atağına geçti

Kapalıçarşı Genel Sekreteri Cem Arıcı, "Habergold.com"a Kapalıçarşı'nın geçmiş ve geleceğe yönelik planları hakkında bilgiler aktarırken, vazife ve hizmet şuur içerisinde, ileriye yönelik, Kapalıçarşı'yı Türkiye ve Dünya gündemine oturtmak ve derneğe bağlı üyelerine hizmet verme, bilinci ve aşkı içinde olduğunu gördük.

Kapalıçarşı Genel Sekreteri Cem Arıcı, "Habergold.com”a Kapalıçarşı’nın geçmiş ve geleceğe yönelik planları hakkında bilgiler aktarırken, vazife ve hizmet şuur içerisinde, ileriye yönelik, Kapalıçarşı’yı Türkiye ve Dünya gündemine oturtmak ve derneğe bağlı üyelerine hizmet verme, bilinci ve aşkı içinde olduğunu gördük.

 

İstanbul Kapalı çarşı Genel sekreteri Cem Arıcı; "Ben şu anda, dernek sekreteri olarak görev yapmaktayım. Bu dernek 1960 yılında kuruldu, ondan evvelde, dernekler vardı. Cumhuriyetten beri "dernek şeklin de” yönetiliyor, onda evvelde, "esnaf cemiyetleri şeklinde”, 560 yıldan beri de, bir yönetimle yönetiliyor. Kimi zaman adı "dernek,” kimi zamanda "cemiyet”, kimi zaman "esnaf dernekleri” olarak.. Şu an kapalı çarşıda derneği üye sayısı, 2422 üyeye sahiptir” diyen Arıcı, sözlerine şöyle devam etti; "İsteyen herkes üye olmuyor. Sadece dükkan sahipleri ve çalışanlar üye olabiliyor. Dükkanın mülk sahibi ya da işletici olması lazım” dedi.

Ayrıca, Kapalıçarşı derneğinin kuruluş amacı hakkında da bilgiler veren, Kapalıçarşı derneği Genel Sekreteri Cem Arıcı; " Derneğin kuruluş amacı, esnafların hizmetlerini görmek, projelerini takip etmek, dertlerini çözmektir. Esnaf her hangi bir derdi varsa ilk önce derneğini arar, hangi problemlerde arar, mesela, elektrik, su ya da belediyede olan problemleri için, derneğini arar ve bu gibi problemleri biz çözmeye çalışırız.

Ayrıca, ticarette problemleri varsa derneğimizin sözü geçmektedir. Her türlü ticari anlaşmazlıkları, tartışmalarda dahi, derneğimiz arabuluculuk yaparak, problemleri çözmektedir.

Dernek tarihi, üyeleri zaten seçilen insanlar, seçilerek geliyor. Seçimle geldiğimizden dolayı esnaflarca da seviliyoruz. Bu yüzden, problemlerde de bizim sunduğumuz çözüm önerileri, esnaflarımızca da kabul ediliyor.

İleriye yönelik Kapalıçarşı derneğinin planları hakkında da bilgi veren Arıcı; " Birkaç tanesini söyleyeyim size, bir tanesi, beş tane kurucu üye ile olmak üzere; "Türkiye tarihi çarşılar kanununu çıkarmaya çalışmaktadır.” Bursa kapalıçarşı, Edirne kapalıçarşı, Konya kapalıçarşı, Kayseri kapalıçarşı ve İzmir Kapalıçarşı gibi… Bunu beş kurucu üye ile gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Türkiye Kapalıçarşı derneği’ni Kapalıçarşılar kanununu çıkarmaya çalışmakla da en büyük hizmeti yapmaktadır. Asli görevimiz, çarşılarımız artık "dernek yönetim statüsünde değil”, "yönetim statüsünde”, apartman yönetimi gibi, mülkiyet üzerinden yönetim gibi, kanun çıkartmaya çalışıyoruz. Bu kanunla beraber, hem aidatlarımızı doğru alalım, hem de, kanunun verdiği güçle hizmetlerimizi daha profesyonel yapacağız… Bu çok daha önemli..” dedi.

Öteyandan; Bu kanun tasarısı, Devlet bakanı Bülent Arınç, beyefendi’nin, Bursa milletvekilliği nedeniyle, valiliğe vermiş olduğu talimat, ayrıca üç milletvekili ve diğer ilgilenen kurumlarda dahil olmak üzere, kanun tasarısını meclise getirene kadar, Turizm bakanlığı bünyesinde çalışma göstermektedir. Yılbaşına yetiştirmeye çalışacağız.

Daha öncesinden, Ahi ervah dernek ve çarşı yönetimin nasıl yapmış ise, bizde de yönetim aynı olacaktır. Bakış açısında bir farklılık yok. Sadece, bizim ki, "yönetim problemimizi” çözmek. Zaten kanunun çıkma şartları var. Biz alt alta on beş madde olarak sıraladık. Bunlarda şirket kurmaktan, e-ticaret yapmaya, her türlü festivallere katılmak gibi maddeler var. Bu maddelerle de problemleri çözmek. İki örnek geliyor aklıma, e-ticaret kurmak, bunu bir firma altında yapmak… Bu e-ticaret bir paket programı şeklinde, tüm bu bahsedilen iller bazındaki yerleri kapsayan bir e-ticaret yapmak şeklinde… Bu sistemi mali ve hukuki açıdan nasıl uygulanabilir hale gelir… Bu uygulama içinde İstanbul’u spot bölge olarak ele alıyoruz. Burada uygulanabilirlik olduğu anda bir anda, Bursa, Edirne, Kayseri…gibi diğer illerde de uygulamaya, zaten otomatik olarak geçmiş olacaktır.

Zaten bakanlık, 52 adet Kapalıçarşımız var diye listeyi çıkardı. Arasta ve Kervansaray’ın dışında. Şayet buraları da sayarsak, dahil edersek, 375 tane Kapalıçarşı ortaya çıkmaktadır. Bunları da canlı hale getirmemiz lazım, yaşayanlar sadece 51 tanedir. Diğerleri bakıma muhtaçtır”diyen Cem Arıcı, son olarak esnaflara tavsiyelerini şu şekilde anlattı; "

Kapalıçarşı da ki, esnaflarımızın bundan sonra daha bir örgütlü, daha bir katılımcı ve daha profesyonel olmaları, geleceğe yönelik projeleri olan bir katılımcı olmalarını, e-ticaret bunun bir örneği veya turizm organizasyonu kurmak bunun bir örneği, ipek yolunu canlandıracağız diyoruz, bu bunun bir örneği, yani tarihi Osmanlı coğrafyasını da katarsak bu işin içine, hakiki bir büyük proje olacak…” dedi.