Ateş; Sektörde Tasarımcı ve Kalıpçı yetişmiyor

Tasarım sektörünün önde gelen isimlerinden Aynur Ateş, "Habergold.com" a yapmış olduğu açıklamada, sektörün bu güne kadar dokunulmayan kısmına parmak basarak, öneri ve fikirlerini "Habergold.com" vasıtasıyla sektöre duyurmaya çalıştı. Kendisinin yurt dışı ve yurt içinden müşterilerinin olması ve yoğunluk arasında dahi, hem bizleri kırmayarak, tasarım ve kalıp sektörünün dünü ve bugününü mercek altına aldı.

 

Tasarım sektörünün önde gelen isimlerinden Aynur Ateş, "Habergold.com” a yapmış olduğu açıklamada, sektörün bu güne kadar dokunulmayan kısmına parmak basarak, öneri ve fikirlerini "Habergold.com” vasıtasıyla sektöre duyurmaya çalıştı. Kendisinin yurt dışı ve yurt içinden müşterilerinin olması ve yoğunluk arasında dahi, hem bizleri kırmayarak, tasarım ve kalıp sektörünün dünü ve bugününü mercek altına aldı.

Yaptığı açıklamada Ateş; "Eğitimli insanlar yok artık sektörde. Kurslardan çıkan insanlar rahatlıkla dükkan açabiliyor. Bu işleri organize edecek tasarım olarak belli bir dernek ya da organize yok. Yani bu işlerin okulu var, buradan mezun olanlar bu işi yapıyordu, artık okullu olması şart değil.. Her sektörden herkes, bu işe gönül veren herkes bir kursa giderek, aldığı bir belge ile de dükkan açabilir. Bir geçmişi olması ya da bir ustanın yanında yetişmiş olması gibi hiçbir değer ifade etmez oldu tabi buda sektördeki iş kalitesini de düşürmeye başladı” dedi.

Ayrıca, tasarım sektörün bel kemiği, onunla başlar her şey ve daha sonrada üç boyutlu modelleme ile devam eder. Çünkü kalıptan çıkıyor bütün ürünler, dolayısıyla da kalıptan öncede tasarım gelmektedir. Şayet bir firma yenilikçi olmak istiyorsa tasarımsız gidemez. Ama takipçi olacaksa, ya da yapılan şeyler üzerinden yürüyecekse tasarıma ihtiyaç yok.

Tasarımcı sorunu çok fazla var. Genelde dışarı daki firmalar tasarımcılarla çalışmak istemiyorlar. Hazır bilinen büyük firmaların yapmış modellerin kopyaları yapıldığından dolayı, tasarımcıya da ihtiyaç olmayacaktır. Kısacası kopya ile gidiyor. Tasarıma kim ihtiyaç duyuyor büyük firmalar ihtiyaç duyuyor ve yaptırıyorlar. Ya da yeni bir şey yapayımda ben kazanayım diyenler, tasarıma ihtiyaç duyuyorlar.

Bu yüzden zaten tasarım sekteye uğruyor, piyasada fazla talep da olmadığı için, bu yüzden tasarımcı çok yetişmiyor. Piyasada çok fazla tasarımcı yok, iyi anlamda iş yapan tasarımcı sayısı az. Büyük firmalarda kendi tasarımını kendi bünyesinde yapmaya çalışıyorlar.

Tasarımcılar genelde bir dernek ya da organizasyon bünyesinde hareket ettikleri yok. Sektör küçük olduğundan dolayı, birbirlerini tanıdıkları için, kendi sorunlarını aralarında danışarak ve istişare ederek çözmeye çalışıyorlar. Yoksa, öyle dernek falan gibi bir organize yok…

Tam olarak ciddi mahiyette tasarımcı eskisi gibi fazla yetişmiyor. Hatta, üniversiteden mezun olanlar dahi takı tasarım gibi kuyumculuk sektöründeki tasarıma yönelmiyor, başka sektörlere yönelmeye başladılar. Genelde her şeyin başı tasarımla başlar, sadece tasarım altın sektöründe değil ki, buzdolabının da tasarımı yapılır, arabanında tasarımı yapılır, bütün üretimlerin tasarımı bir biçimde yapılmak zorundadır.

Tasarım demek kimsenin yapmadığını düşünmek demektir. Tasarımın amacı budur. Ama tasarımcılık ve kalıpçılık bir dernek bünyesinde ya da organize olursa, daha faydalı olacağına inanıyorum. Herkes kafasına göre iş yapmasın, herkes istediği fiyatı vermesin, çok acayip bir fiyat dengesizliği var, fiyatlar çok inişli çıkışlı çünkü… Kuyumcu kent de çok fazla kalıpçı yokken kendi aramızda organize olalım diye konuşmuştuk, bu tarz işler kişi sayısı az olunca olabiliyor. Ama kişi sayısı çoğaldıkça bu işin önünü almak zorlaşıyor. Bu yüzden dernekleşmeye gidilmelidir. Organize olunmalıdır. En azından bir fiyat politikası belirlenmeli, misal birisi 10 tl ise, diğeri 8 tl’ye çekiyor, diğeri 6 tl’ye çekiyor ve daha sonra para kazanamaz hale geliyor, o zamana bu işi yapmanın anlamı ne? …. ve istikrarsız bir yapı meydana geliyor. Ama dernekleşme olursa, bu iş daha farklı olacaktır.

Ayrıca fiyat düştükten sonra yukarıya çekemezsiniz. Direk sektör baltalanmış oluyor. Bununda farkında değiller. Her sektörden gelip bu işi yapmaya kalkmalarından dolayı, sektör baltalanmış oluyor. Diğer taraftan, iş hayatını ve ticareti bilmeleri lazım, hesap kitap ve bir şeyin maliyeti nasıl çıkar bunları bilmeleri lazım, dışarıdan giren birisi, borçlanıyor bir makine alıyor, makinenin parasını ödemek için, çok ucuza iş yapıyor, taksit bittikten sonra ne olacak? Makine yine eskiyecek ve yeni makine alınacak, makineye de çalışılmaz ki, para da kazanılmalı… Bu sadece günü kurtarma adına, o sıkıntıları atmak adına, fiyatları düşürüyorlar ve sonra piyasadaki herkese oluyor. Sıkıntı bundan kaynaklanıyor, yoksa herkes çalışıyor. Ama para kazanılmıyor ve acilen organize olunmalı fiyat politikası belirlenmeli… Tabi çok kaliteli iş yapıyorsa, artıları varsa fiyatını da ona göre koymalı. Ama minimum bir değerin belirlenmesi lazım.. Sürekli aşağıya çekmekle olmaz.