Sömürünün temelleri BDPS-KRS

Dünyada paranın bulunuşu ve kullanılış tarihi bilinenden daha eski dönemlere dayanır. Ancak kâğıt para kullanılmaya başlanılanı ise yaklaşık iki yüz yıl oldu. 1930'lu yıllardaki Amerika ve İngiltere merkezli 'büyük buhran'dan sonra merkez bankalarının kurulması, bankaların sanayileşmeyi destekleme amaçlı (!) kredilerin artması, ayrıca ikinci dünya savaşı sonrasında Amerikan dolarının dünyaya rezerv para olarak kabul ettirilmesi ile başlayan küresel sömürü sistemi günümüzde en acımazsızca devam etmektedir. Modern bankacılıkta ise artık fiziki paranın yerini elektronik paralar yani sanal rakamlar almış durumdadır.

Dünyada paranın bulunuşu ve kullanılış tarihi bilinenden daha eski dönemlere dayanır. Ancak kâğıt para kullanılmaya başlanılanı ise yaklaşık iki yüz yıl oldu. 1930’lu yıllardaki Amerika ve İngiltere merkezli ‘büyük buhran’dan sonra merkez bankalarının kurulması, bankaların sanayileşmeyi destekleme amaçlı (!) kredilerin artması, ayrıca ikinci dünya savaşı sonrasında Amerikan dolarının dünyaya rezerv para olarak kabul ettirilmesi ile başlayan küresel sömürü sistemi günümüzde en acımazsızca devam etmektedir. Modern bankacılıkta ise artık fiziki paranın yerini elektronik paralar yani sanal rakamlar almış durumdadır.

 

Paranın ne olduğuna dair günümüzde farklı anlamlar yüklenmesine rağmen para, değişim ve ölçü aracı, devletin kontrolünde piyasa için sözleşme senedi anlamını yitirerek, yerine ‘para maldır’ anlamı yüklenerek kiralanmaya (faiz) alınıp satılmaya ve kredi adı altında karşılıksız üretilmeye (KRS) son surat devam etmektedir.

Yazının Devamını Okumak için TIKLAYINIZ