Taklit Ürünler En Büyük Tehdit

1973 yılından bu yana Kapalıçarşı'da yer alan köklü firmalardan biri olan Burhan Ersay, antika eşya alım-satımı , altın varaklı ürünler ve el işi özel turistik ürünler üzerine çalışıyor. 20. Asır içinden ikonaları günümüze taşırken, minyatür sanatını da ön plana çıkarıyor. Firma sahibi Burhan Ersay Habergold için sektörü ve Kapalıçarşı'yı değerlendirdi.

1973 yılından bu yana Kapalıçarşı’da yer alan köklü firmalardan biri olan Burhan Ersay, antika eşya alım-satımı , altın varaklı ürünler ve el işi özel turistik ürünler üzerine çalışıyor. 20. Asır içinden ikonaları günümüze taşırken, minyatür sanatını da ön plana çıkarıyor. Firma sahibi Burhan Ersay Habergold için sektörü ve Kapalıçarşı’yı değerlendirdi.

Eski Çarşı Kültürü Kalmadı 

Teknolojinin gelişmesi el işçiliğini ve bir çok geleneksel sanatı olumsuz yönde etkiledi. Eskiden ürün yetiştirmeye vakit bulamazken şimdilerde bu durum tam tersi bir hareket gösteriyor. O günlerde yapılan kaliteli ve hareketli alışveriş yerini durgunluğa bıraktı. Ayrıca Kapalıçarşı’da çalışan kitle profili de çok değişti. Kurulan dostane ve güvene dayalı ilişkiler artık yok. Eski çarşı kültürü bugünlere yansıtılamıyor.

Turiste Kapalıçarşı’da Zaman Tanınmalı 

Sektörün ve Kapalıçarşı’nın geliştirilmesi adına yapılan çalışmalar ise yetersiz. Özellikle var olan rehber sistemi değiştirilmeli ve esnafın turistlerden daha fazla yararlanması sağlanmalı. Gelen turiste kısıtlı bir zaman tanınarak alışveriş için yeterli vakit verilmiyor. Kapalıçarşı’da zaman sebebiyle turist ana cadde dışında bir yere giremiyor. Bu durumla ilgili düzenleme yapılarak, turistin buraya daha erken gelmesi sağlanmalı.

Denetim Yapılmalı 
Son 2-3 yılı değerlendirmek gerekirse satışlar oldukça durgun. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise internet üzerinden yapılan satışlar diye düşünüyorum. Ek olarak taklit ürünlerin fazlasıyla piyasada dolaşması sektörü