Marmara Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu'nun vizyonu

Zorlu bir süreçten geçerek sınavlarını atlatan ve artık üniversite tercihlerini gerçekleştirerek hayatına yön verecek gençlerimize yardımcı olmak adına Marmara Üniversitesi tanıtım günlerindeydik. Kuyumculuk sektörüne faydalı olup yeni bir ruh getirmeyi ilke edinmiş Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu'nun standını ziyaret edip, kurucusu Leyla Ulusman'dan okul hakkında bilgi aldık.

Zorlu bir süreçten geçerek sınavlarını atlatan ve artık üniversite tercihlerini gerçekleştirerek hayatına yön verecek gençlerimize yardımcı olmak adına Marmara Üniversitesi tanıtım günlerindeydik.

Kuyumculuk sektörüne faydalı olup yeni bir ruh getirmeyi ilke edinmiş Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu’nun standını ziyaret edip, kurucusu Leyla Ulusman’dan okul hakkında bilgi aldık.

*Okulun kuruluşu hakkında bilgi alabilir miyiz?

"Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu, dünya pazarında söz sahibi olma yolunda hızla gelişen kuyumculuk sektörünün ihtiyacı olan iyi eğitilmiş elemanları ve mücevher tasarımcılarını yetiştirmek üzere 2009 yılında kurulmuştur.”

*Okulun öğrencilere katkısı ne olacaktır?

"Kuyumculuk Sektöründe, özellikle Takı (mücevher ) Tasarımı konusunda eleman açığının çok olması nedeniyle, yüksek standartlarda verdiğimiz tasarım eğitimi sayesinde mezunlarımız oldukça hızlı iş bulabilmekte, öğrenmiş oldukları bilgileri sektörde hayata geçirebilmektedirler. Ayrıca bölümümüz ülkemiz üniversitelerinde çok sayıda yer alan 2 yıllık Meslek Yüksekokulu mezunlarına lisans tamamlama imkanı da tanımaktadır.”

*Okulun bünyesindeki bölümler ve eğitim süreleri neler?

"Okulumuz, Takı Tasarımı ve Değerli Taş Tasarımı olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Değerli Taş Tasarımı Bölümüne öğrenci henüz alınmamaktadır. 5 yıllık eğitim verilmektedir.(1 Yıl İngilizce hazırlık + 4 yıl temel eğitim)”

*Takı tasarımı bölümü müfredatı ile ilgili kısa bilgi verir misiniz?

"Müfradatımız ağırlıklı olarak çizim derslerine eğilmekle birlikte içeriğinde; tasarım ve sanat dersleri yanı sıratakı üretim teknikleri, değerli madenlerle ilgili kimya ve metalürji, mineroloji ve gemoloji dersleri ve bunlara ek olarak yöneticilik, pazarlama, uluslararası ticaret ve hukuk eğitimi gibi dersleri içermektedir.”

*Bölümün vizyonu hakkında konuşmak gerekirse neler söylersiniz?

"Orta Çağ’dan beri çeşitli medeniyetlerde var olan zengin Türk mozaiğini işleyerek biçimlendirmek ve günümüz tasarım ve moda anlayışlarına göre şekillendirerek dünyaya yayılmasını sağlamaya çalışmak önde gelen bakış açımızdır.

Bunun yanı sıra günün beğenilerine göre de tasarımlar yaparak kuyumculukta "marka ülke” olmamızı sağlayacak elemanlar yetiştirmek de temel hedeflerimizdendir.

Kuracağımız uluslar arası ilişkilerle dünyadaki benzer tüm okullarla işbirliği içinde olarak öğrenci, öğretim elemanı ve tasarımcı değişimlerini gerçekleştirmek ve öğrencilerimize geniş bir vizyon kazandırmak istiyoruz.”

*Okul öğrencilere başka ne gibi imkanlar sunuyor?

"Takı tasarımı bölümümüz yurtdışı ortaklıklarına sahip olmakla birlikte, Erasmus programı kapsamında yurtdışında eğitim alma olanağını öğrencilere sunmaktadır. Şu an için Almanya ve İtalya’da anlaşması bulunup diğer ülkelerle görüşmeler devam etmektedir.

Buna ek olarak aynı anda iki lisans diplomasına sahip olma imkanı yaratan Çift Anadal Programı ve sertifika alma hakkı tanıyan Yandal Programı da öğrencilerimize sunulmaktadır.

Uygulamalı eğitim aldıkları atölyeyle, mesleklerini daha etkin bir şekilde öğrenebilme imkanına sahip olan öğrencilerimiz, kurulan atölyelerinde bir çok çalışma ve workshop yapmaktadır.”

*Bölüme girebilmek için puan türü ve kontenjanları nelerdir?

"Bölümümüz YGS-5 puan türüyle öğrenci almaktadır, 30 kişilik kontenjan ve 1 okul birincisi kontenjanıyla her yıl 31 öğrenci kapasitesi vardır.”

*Dikey geçiş sınavı ile öğrenci kabul ediyor musunuz?

"Evet Dgs için her yıl 2 öğrenci kontenjanımız mevcut.”

Konuşma imkanı bulduğumuz bölüm öğrencileri ise ; meslekleriyle ilgili aktif olarak düzenlenen, Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarının katıldığı seminer ve eğitimlerden dolayı kendilerini çok şanslı hissettiklerini vurguladılar.

*Diğer okulların öğrencilerine oranla neden şanslısınız? diye sorduğumuzda...

Sohbet imkanı bulup, ders aldıkları birkaç ismi paylaşmanın bu soruyu aydınlatmada yeterli olacağını, dahasını onlarla aynı ortamı paylaşıp anlayabileceğimizi söyleyerek şöyle özetlediler;

"Çok kıymetli hocalarımız ve sektörün desteği ile elde ettiğimiz imkanlar bizi diğer arkadaşlardan ayırıyor.

Ünlü mücevher tasarımcısı Gürhan Orhan’ın okulumuzda verdiği "Mücevherde İthalat - İhracat ve Markalaşma Eğitim” semineri kariyerimiz adına önemli bir deneyim oluşturarak, bizlere ışık tuttu. Aynı zamanda bölümümüzün yetkin bir atölyeye sahip olmasına destek veren, mesleğimizle ilgili daha donanımlı bir eğitim alabilmemize imkan sağlayan Orhan’ı her zaman sevgi ve saygıyla anarak "fahri hocamız” olarak görüyoruz.

Yıl içinde, dünyaca ünlü tasarımcı Sevan Bıçakçı’yı ofisinde ziyaretimiz sırasında, bize vermiş olduğu destek, mesleğe ve sanata dair öğütleri , bölümümüz adına farklılıklardan diye düşünüyoruz.

Sevgili hocamız (ünlü moda tasarımcısı) terzi yamağı Barbaros Şansal’dan aldığımız dersler, birlikte gerçekleştirdiğimiz proje ve etkinlikler de farklı bir vizyon kazanıp ,hayata daha geniş ve renkli bir perspektifle bakmamızı sağladı.”

Son olarak tekrar Leyla Ulusman’a dönerek sorduk;

*Eklemek istediğiniz başka noktalar var mı?

"Tüm bunların yanı sıra alanında uzman isimlerin verdiği seminerler ve yapılan workshoplar da meslekleri adına öğrencilerimize büyük edinimler kazandırmıştır.

Okulumuz İstanbul’da olmasından dolayı, sektörden yararlanma imkanımızı genişletmektedir.

Teknik, sanat ve kültür gezilerimiz bizler için bulunmaz fırsatlardır. Bu olanakların sağlanması, bölümümüz için vazgeçilmezlerdendir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ayrıca bölüm verdiği nitelikli eğitimi, öğrencilerinin katıldığı yarışmalarda aldıkları dereceler ve ödüllerle de ispatlamış. Gaziantep Üniversitesi Zeugma’nın Hazineleri yarışması, NABA Biomimicry yarışması, JTR Çağdaş yorum ile Türk Mücevheri yarışması bunlardan bazıları.

Sektörle ilgilenen tercih sürecindeki gençlerin kafasındaki soru işaretlerine cevap verip, fayda sağladığımıza inanarak, eğitim hayatlarında başarılar diliyoruz.