Uluslararası Gemoloji Derneği Başkanı Fazıl Özen'le Türk Bayrağı Çin'de Dalgalandı

47 ülkeden 600'ü aşan üye sayısı ile dünyanın en büyük Mücevher Taşları Derneği olan I.C.A. International Colored Gemstone Association'ın bu yılki uluslar arası kongresi Çin'de gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük mücevher taşları ve koleksiyon mineral yataklarına sahip olan Yunan eyaletinde düzenlenen toplantıya katılım ve ilgi çok büyüktü. Pek çok ülkeden başkanların katıldığı, Birleşmiş Milletleri toplantılarını andıran konferanslarda günümüzde dünya Mücevher taşları madenlerinde ve piyasalarında yaşanan sorunlar ele alındı.

47 ülkeden 600’ü aşan üye sayısı ile dünyanın en büyük Mücevher Taşları Derneği olan I.C.A. International Colored Gemstone Association’ın bu yılki uluslar arası kongresi Çin’de gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük mücevher taşları ve koleksiyon mineral yataklarına sahip olan Yunan eyaletinde düzenlenen toplantıya katılım ve ilgi çok büyüktü. Pek çok ülkeden başkanların katıldığı, Birleşmiş Milletleri toplantılarını andıran konferanslarda günümüzde dünya Mücevher taşları madenlerinde ve piyasalarında yaşanan sorunlar ele alındı.

I.C.A.’nin tüm dünyada yaygınlaştırmaya çalıştığı uygulamalardan biri olarak bilinen ve konferansta geniş çapta yer verilen konulardan birisi de mücevher taşı ve mücevher satışlarında taşların işlem görüp görmediğinin açıkça belirtilmesi konusu oldu.

Çünkü iyileştirilmiş bir taş ile hiçbir işlem görmemiş bir taşın arasındaki fark bire yüz, bire bin, hatta bire onbin oranına dahi varabilmekte.

I.C.A. pek çok ülkedeki üyelerinden almış olduğu bilgilerle mücevher taşları madenlerinden, işlenmiş ve satışa hazır duruma getirilmiş mücevherlerin satış trendlerine kadar pek çok istatistikleri de tutabilmekte.

Çevre korumaya duyarlı madenciliğin daha çok ülkede yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmasının da kararlaştırıldığı toplantıda aynı zamanda atılacak adımlar konusunda da bilgiler verildi. Pek çok bölgede yapılan madencilik sonucunda doğaya büyük tahribat verilmekte. Özellikle kontrol dışı yapılan kazılar geri dönüşü çok zor sonuçlara yol açmakta.

Türkiye Piyasası Çin’de konuşuluyor

Türkiye’yi temsil eden Uluslar arası Mücevher Taşları Derneği başkanı Fazıl Özen’in de bulunduğu toplantıya çeşitli ülkelerden tanınmış gemologlar, taş laboratuvarları, CEO’ları, Gemoloji ve Kuyumcu dernekleri başkanları katıldı. Bu arada bazı ülkelerin toplantıya resmi delegasyon ve bürokratlarını yollaması, ICA kongre sonuçlarının ve yaptırımlarının çok daha yüksek olacağına işaret etmekte.

Gelişen kuyumculuk sektörümüz dünyanın en uzak ülkelerinde dahi konuşulmakta. Kongrede Fazıl Özen’e Türkiye’deki mücevher taşları piyasası ve madenciliği hakkında olduğu kadar, ülkemizin ekonomik ve siyası başarıları hakkında da çeşitli sorular soruldu.

Üç Metrelik Mineraller

Kongre sonrasında düzenlenen uluslar arası mineral fuarında sergilenen, özellikle bölgeden çıkan inanılmaz güzellikte ve büyüklüklerde olan mineraller tek kelime ile büyüleyici idi. Üç metreye kadar ulaşan boyları ile koleksiyonerlerin ilgi odağı oldular. Çin’de bu fuarda yaşanan bir diğer ilk ise dünyadaki nadir dinozor fosillerinden birisinin de burada sergilenmesiydi.