2013 seçim ve zirve dolu ilk 6 ayı bitirdik...

Merhaba! Portalda ilk köşe yazıma başlamadan önce kısaca kendimden bahsetmek istiyorum. Kapalıçarşı'da iş hayatımın 22. yılını tamamladım. Gümüş takı ile başlayıp daha sonra kendi tasarladığım mücevherle devam ettiğim sektörde 12 yıldır butik mağazacılık yapmaktayım. TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu ,TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu üyesi ve Eğitim Komite Başkanıyım.


Merhaba! Portalda ilk köşe yazıma başlamadan önce kısaca kendimden bahsetmek istiyorum. Kapalıçarşı'da iş hayatımın 22. yılını tamamladım. Gümüş takı ile başlayıp daha sonra kendi tasarladığım mücevherle devam ettiğim sektörde 12 yıldır butik mağazacılık yapmaktayım. TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu ,TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu üyesi ve Eğitim Komite Başkanıyım.


22 Mayıs’ta yapılan İstanbul Ticaret Odası Meslek Komiteleri seçiminde, listede ilk kadın üye olarak benimde bulunduğum Kuyumculuk Komitesini Erhan Hoşhanlı başkanlığında Birlik Grubu olarak kazandık. Bu hızlı ve uzun çalışmalar gerektiren seçim süreci aslında esnaflar ile aramızdaki diyalogların daha da pekişmesine olanak sağladı. Buna bağlı olarak sektördeki eksiklikleri ve sorunları birinci ağızdan daha net duyma şansımız oldu. En çok duyduğumuz konu ise ÖTV, Banka ve PTT şubelerinde altın satışı ki gündemin en üstünde yer almaktadır. Seçim sonrasına rastgelen ve İstanbul'da gerçekleşen iki büyük zirve sayesinde de bu konulardaki hassasiyet daha çok ön plana çıkmıştır.


Katıldığım iki zirvenin ana başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum;

İlk zirve 16 - 18 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen 2013 Dünya Elmas Borsaları Federasyonu Başkanlar Toplantısı , yıllık hacmi 250 milyar dolarlık elmas ticaretinin dünya başkanlarının bir araya geldiği toplantı BIST ev sahipliğinde Shangri - La Hotel'de düzenlendi. Uzmanlara göre dünya mücevherat sektörü hızlı bir büyümeye ilerlerken Türkiye bu pazarda 1 milyar dolarlık pay ile yer alıyor. Türkiye'deki pazarın büyüme potansiyelini ele aldığımız zaman ise stratejik konumu, lojistik ağı ve vize kolaylığı ile avantajlı durumda olduğu buna bağlı olarak gerekli ekonomik reformlar yapıldığı takdirde geleceği parlak bir ülke haline geldiği özellikle vurgulanıyor. 


İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise yaptığı konuşmada gelecek 10 yıl içinde dünya kıymetli taş sektöründe planlanan 12 kat büyümeden Türkiye'nin de yeterince pay almasını istediğini , Finans Merkezi Projesi ile İstanbul'un elmas üretim ve ticaret merkezlerinden biri haline gelmesini hedeflediklerini belirtti. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner sektörde ithalat artış sebebinin ÖTV olduğunu belirtti. Ayhan Güner'in engelli istihdamını arttırmaya dönük geliştirdikleri proje ise beni en çok etkileyen konu oldu. Mıhlama, cila, taş kesme branşlarında işitme engelli çocuklarımızın yetiştirilmesi ve bu gerçekten sektöre katkı sağlayacak çok değerli bir sosyal sorumluluk projesi olacaktır. Üretilecek her mücevherin üzerine damga olarak vurulacak özel bir amblem ile tüketicide bu konuda bilgilendirilecek.


İkinci zirve 20 Haziran Perşembe günü gerçekleşen4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi'ne T.C Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, BIST Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Turhan ve sektör temsilcileri katıldı. 


Çırağan Sarayı'nda düzenlenen zirvede Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasının Operasyon ve Saklama Merkezi'ni, Kuyumcukent'te yeni hizmet binasına taşıma konusu öne çıkan konuların başında geldi. Anlaşmaya varmak üzere olduklarını söyleyen Dr. İbrahim Turhan, bunun İstanbul'un bölgenin önemli saklama merkezi olması yolunda bir adım olduğunu belirtti. Yatırım danışmanı ve fon yöneticisi Marc Faber ise Çin ekonomisindeki gelişmelerin altın fiyatlarında önemli bir etken olduğunu ve gelecekte devletlerin altına talebinin artacağını belirtti.Konuşmacıların ardından Sektörde Bankacılık Uygulamaları ve Mücevher Sektörünün Geleceği konusunda 2 panel düzenlendi. İlk panelde 4 banka temsilcisinin tarafından sektördeki uygulamalar anlatıldı.


 İTO Kuyumcular Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Erhan Hoşhanlı söz alarak sektörün konu hakkındaki çekincelerini ve isteklerini ifade etti. Diğer panelde ise katılımcılar mücevher ve değerli taşlarda sertifikanın öneminden, 1986'dan beri düzenlenen Kuyumculuk Fuarı'nın günümüzdeki geldiği noktadan ve sektördeki ara eleman bulma konusunda çekilen sıkıntılardan bahsedildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu bölümün sektöre kattığı önemden ve bugüne kadar yapılan çalışmalardan bahsetti.


Sonuç olarak her iki zirveden, Türkiye'nin değerli maden ve değerli taş konusunda gelecek vaadeden yatırım yapılabilir konumda olduğunu çok net çıkarabiliriz. ÖTV konusu ağırlıkta ihracatçılar olmak üzere tüm sektörü olumsuz yönde etkilemektedir. Sarrafiye ürünlerinin satışının bankalar tarafından yapılması ve yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması konusunda yine bankalar tarafından başlatılan çalışmalar başta küçük esnaf olmak üzere yine tüm sektörden tepki toplamaktadır.