Altın'ın Para Sistemlerinde ki Rolü Büyüyor

Almanya'nın yurt dışında bulunan altın rezervlerini geri çağırmaya başlaması, altının ön plana çıktığı yeni bir dönemin habercisi olabilir.Son zamanlarda Almanya'nın yurt dışıda stokladığı altınlarını Frankfurt'a getirmek için girişimde bulunduğu görülüyor.

Almanya’nın yurt dışında bulunan altın rezervlerini geri çağırmaya başlaması, altının ön plana çıktığı yeni bir dönemin habercisi olabilir.Son zamanlarda Almanya’nın yurt dışıda stokladığı altınlarını Frankfurt’a getirmek için girişimde bulunduğu görülüyor.

ABD'nin ardından dünyada en fazla altın rezervine sahip ülkesi olan Almanya, Soğuk Savaş yıllarında Sovyet tehdidi nedeniyle altın rezervlerinin neredeyse tamamını ülke dışına çıkarmıştı.Almanya’nın üç bin tonu aşan altın rezervlerinden sadece üçte biri Alman merkez bankasında tutuluyor. Kalanı ise New York, Londra ve Paris’te saklanmakta.

Soğuk savaş yılarında güvenlik ön plandaydı. Berlin duvarı yıkıldıktan sonra ise öncelik Almanya’nın yeniden yapılanması ve Avrupa’nın siyasi ve ekonomik liderliğine soyunulmasıydı. 2010 lu yıllara geldiğimizde ise Alman torunları altınlarını sorgulamaya başladı ve Bundesbank altınlarını geri isteme girişiminde bulundu.Bundersbank’ın planlarına göre 2020’de Alman altınlarının Frankfurt’taki yüzdesi yüzde 31’den yüzde 50’ye çıkacak ve bu miktar New York ve Paris’ten getirtilecek. Bunun nedenlerinden biri ‘rezerv para’ birimlerine olan güvenin azalması. Altın da ise banknot ve diğer değerli kâğıtlar gibi belirli bir kurumun garantisi bulunmadığından değerinin sıfırlanma riski de bulunmuyor ve bu nedenle en güvenilir değer saklama aracı olarak görülüyor. Altın özellikle ekonomik kriz dönemlerinde merkez bankaları açısından riskli döviz birimlerine göre çok daha güvenli bir değer saklama aracıdır. Diğer bir neden ise Almanya’nın Euro birliğine olan inancının sarsılmasından yola çıkarak yeni ve güvenilir bir para birimi çıkarmak istemesi olabilir. Ve bu para biriminin güven sağlaması için fiziki altın rezervlerini arttırmak istiyor olabilir.

Altına dayalı bu güven sistemi sadece Almanya’ya has bir durum değil. Günümüzde para birimlerine olan güvenin azalmasından dolayı başta Rusya ve Çin gibi cari hesap fazlalarına sahip Asya ülkeleri merkez bankalarında altın rezervlerini arttırmaya başladılar.Önümüzdeki yıllarda altın para sitemlerindeki ağırlığını arttırarak önemli bir baş aktör olarak karşımıza çıkabilecek.