İTO Kuyumcular Komite Toplantısı Gündemi Yoğun Geçti

İstanbul Ticaret Odası Kuyumcular Komite Toplantısı 13 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirildi. Oldukça yoğun bir gündeme sahip olan toplantının içeriği ve alınan kararlar ile ilgili Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı açıklama yaparak, şunları dile getirdi;

İstanbul Ticaret Odası Kuyumcular Komite Toplantısı 13 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirildi. Oldukça yoğun bir gündeme sahip olan toplantının içeriği ve alınan kararlar ile ilgili Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı açıklama yaparak, şunları dile getirdi;

Darphane İle Temaslarımız Sürüyor 

Son günlerde darphanede yaşanan grev ve sarrafiye altın piyasasının darlık çekmesi söz konusu. Buna bağlı olarak sektör mensupları ve müşterilerin sıkıntı çekmesi konusu, kuyumculuk camiasının en önemli gündem konularından biri.

Konuyla ilgili darphaneyle daha önce bir çok kez temasta bulunduk. Şahsi olarak da sürekli iletişim halindeyiz. Fakat komite olarak tekrar ziyaret edip, sorunları birlikte değerlendirmenin de yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda komite toplantımızda; son durumları yeniden ele alıp, görüşmek için darphaneden tekrar randevu talebinde bulunduk. Önümüzdeki günlerde görüşmeler sağlanacak.

Bilirkişi Görevlendirmeleri Yapıldı 

Toplantı çerçevesinde, altın, pırlanta, renkli taş ve gümüş gibi alanlarda sektör bilirkişisi görevlendirmesi yaptık. Bu görevlendirmede sektörde bilinen, alanında uzmanlaşmış, güvenilir ve donanımlı arkadaşlarımızı seçtik. Seçtiğimiz kişiler, görevlendirme için ilgili yerlerin kabulü sonrası, resmi kurumlar nezdinde görevlerine başlayacaklar.

Maliye Bakanlığı’na Sorunlar Anlatılacak

Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı’na yapmış olduğumuz görüşme talebi çerçevesinde, görüşmede sorunlarımızın bir raporla sunulması üzerine çalışıldı. İlerleyen günlerde bu çalışmalar hızlanacak ve görüşmeler sağlanacak.

Sorunlarımızı içeren, İTO maliye uzmanı Veysi Seviğ ile hazırladığımız ilgili raporun içeriği ise şu başlıklardan oluşuyor;

%20 ötv’nin Türkiye ekonomisine zararları anlatılarak, kaldırılmasının yararları adına bir sunumun yanında altın esaslı muhasebe sistemine geçilmesinin doğruluğu örnekleriyle anlatılacak. Bunlara ek olarak sektörün altın fiyat artışından kaynaklanan, matrah artışı problemlerinin, muktedir bir vergilendirmeyle çözülmesi konusu gündeme getirilecek.

Kuyumculuk Lisesi’ne Destek 

İstanbul Küçükçekmece Kuyumculuk Meslek Lisesi’nin daha önce müştemilatı ile ilgili yapılan çalışma ve desteklerin devam ettirilmesi karar alındı. Konuyla ilgili İTO’dan yapılan maddi yardımının bir an önce tamamlanarak sonuca ulaştırılması gerekliliği dile getirildi.

Sektör Sorunları İlgili Makamlara Ulaştırılacak 

Komite yönetim kurulunun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, valilik ve bakanlıklar nezdinde; sektör mensuplarının beyanlarıyla tespit edilen önemli sorunları yazılı hale getirerek, gerekli makamlara ulaştırması da komite kararları arasında.