Kültürlü Eleman ile Kaliteli Vizyon

Ali Nezih Yargılı 1948 doğumlu ve 3 nesil Kapalıçarşılı. Babadan oğula aktarılan firmaları "Efes Kuyumcu" ile 1968 yılından beri bu meslekte. Firma pırlanta dışında kalarak, ağırlıklı altın ürün yelpazesine sahip. Bir dönem imalat işine de girmiş fakat şu an sadece satış üzerine çalışıyor.

Ali Nezih Yargılı 1948 doğumlu ve 3 nesil Kapalıçarşılı. Babadan oğula aktarılan firmaları "Efes Kuyumcu” ile 1968 yılından beri bu meslekte. Firma pırlanta dışında kalarak, ağırlıklı altın ürün yelpazesine sahip. Bir dönem imalat işine de girmiş fakat şu an sadece satış üzerine çalışıyor.

Yargılı Kapalıçarşı hakkında sorularımızı yanıtladı;

*Geçmişten günümüze Kapalıçarşıyı değerlendirmek gerekirse neler söylersiniz? Ne yazık ki Çarşımız başarılı ilerleme kaydetmiyor. Bunların göstergelerinden biri ; gençken gördüğüm patron profiliyle şimdikiler arasında büyük kalite farkı olması. Açmak gerekirse eskiden benim dönemimde, işverenler belli bir itibara, kültür seviyesine sahipken , şimdilerde maddi gücü olan herkes bu piyasa girdi. Köklü geçmişi olmayan farklı kesimlerden insanların çarşıya gelmesi de bu durumda etkili.

*Kuyumcukent oluşumuyla ilgili düşünceleriniz neler orada yeriniz var mı? Hayır yok, daha kuruluş aşamasındayken pek gelecek görmediğim için oraya geçmek gibi bir girişimde bulunmadım. Kuyumcukentte güzel organize olunmazsa iyi sonuç alınacağını düşünmüyorum, nitekim henüz pek başarılı bir oluşum olduğunu görmüyoruz. Bunda kuruluşun sadece kuyumculuk üzerine çalışmasının etkisi olabilir, başka sektörlerle birlikte faaliyet yürütülse belki gelişme imkanı daha geniş olabilirdi. Umuyoruz ilerleyen günlerde hedeflenen büyüme sağlanır ve Kuyumcukent çok daha iyi noktalara gelir.

*Son dönem piyasa gidişatıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?Piyasa durgun bu bir gerçek, biz devamlı gelen müşterilerimizle, belli kitlemizle yürüyoruz son dönem.

*Fiyatların düşmesini mi yükselmesini mi tercih edersiniz?Sanılanın aksine, ne fiyatlar arttığında ne azaldığında biz kazanmıyoruz. Fiyatların sabit olması bizim açımızdan her zaman daha iyi.

*Darphanenin grev durumunun da etkisiyle altında sıkıntı yaşanıyor. Siz halkın alımda neye yönelmesini önerirsiniz?Yerlerinde olsam hiç birini almam. Birileri bu olaylar çerçevesinde güzel paralar kazanıyor fakat bunu halka anlatmak kolay değil. Alış ve satış arasında 8-10 lira fark varken yatırım yapmak dünyanın en yanlış hareketidir, birkaç lira fark olduğunda alım yapılmalıdır.

*Son olarak eklemek istedikleriniz neler?Çevreden Kapalıçarşı ile ilgili şikayetler duyuyoruz insanlar çarşıya gelmek istemiyor. Kendilerince haklı gerekçeleri var. Bu anlamda önemli noktalardan biri tezgahtarların tarzının düzeltilemedi ği gerçeği. Belli bir eğitimden geçmeyen, değerlendirmeye tabi tutulmayan insanların sadece dil bildikleri için buraya girmesi, kültür seviyesini düşürdü ve Kapalıçarşı’nın saygın tarzına, dokusuna ters geldi. Firmalar bu konuya hassasiyet göstererek daha donanımlı, eğitimli eleman yetiştirmeli, almalıdır. "Kültürlü eleman” çalıştırmak Kapalıçarşı’nın vizyonunu değiştirip, geliştirecektir.