Sektörün; kurmayları, subayları ve assubayları

Sektörümüz genel anlamda usta çırak ilişkisiyle bu günlere gelmiştir. 1990 yılından 2012 yılına gelene kadar. Gerek takı tasarımı,mühendislik,endüstriyel tasarım,kimya bölümlerinden üniversitelerinden mezunlar kuyumculuk sektörüne adım atmışlardır. Eğitimli gençlerle sektörde yetişen gençleri harmanlayarakdaha hızlı ve bilinçli bir şekilde yol almaya başladık.

Sektörümüz genel anlamda usta çırak ilişkisiyle bu günlere gelmiştir. 1990 yılından 2012 yılına gelene kadar.

Gerek takı tasarımı,mühendislik,endüstriyel tasarım,kimya bölümlerinden üniversitelerinden mezunlar kuyumculuk sektörüne adım atmışlardır.Eğitimli gençlerle sektörde yetişen gençleri harmanlayarakdaha hızlı ve bilinçli bir şekilde yol almaya başladık.

Kurmaylarımız ne hikmetse sektöründe yetişen bilgi ve birikimleri olan yani astsubayları dikkate almamakta direnmektedirler. Çünkü bilmedikleri, geldikleri noktada astsubayların büyük destek ve özverili çalışmalarını görmemeleri. Tabi bunun yanında erleri hiç dikkate almaya gerek yoktu. Çünkü onlar sadece istenileni yaparlar, bilmezler mi hedeflerine erlerle ulaşılmıştır.

Denilecek ki bu ne şimdi? Şunu anlatmaya çalışıyorum; subaylar, okuldan mezun olup gelenler.Dil bilmekte, bölümüyle ilgili eğitim almış, 4 sene dirsek çürütmüş vb. artıları var.

Astsubaylar sektörde yetişenler ise, hiççalışmamış, eğitimalmamış, iş bilgisi yok, hiç bir şey yapmamışlar, her şeyi subaylar yapar olmuş

Sektörün yetişmiş personelleri yani astsubayları(ustaları ), erleri (çalışanları ) sektörünün profesörü, doçenti öğretmenleridir minimum 10 yılı önü açık tecrübeler görmemezlikten gelinir. Peki, niye böyle düşünüyorum. Bakıyoruz ki firmalarda asıl emek verenler hala aynı yerlerinde, nehikmetse subaylar (okullu olanlar ) hep üstlerde niye mi çünkü onlar eğitimli firmaların vizyonunu daha iyi anlatırlar, daha güzel süslerler, daha iyi maaş alırlar.Bir sorun oldu mu kurban edilecek astsubay ve erler vardır, onun için önemli olan koltuğudur. Tabi burada erlerimize haklarını vermek lazım onlar ise silah omuza indir kaldır. Ahmet olmazsa Mehmet olur mantığı taşırlar.Bilmeliler ki sektörün bugün en önde gelenleride bir zamanlar erleriydi (çalışanıydı ) .

Saygı değer kurmaylar (işverenler)size sesleniyorum; dengeleri iyi kurun, gözlemleri kendiniz yapın.Koltuk sevdasında olan subaylardan ziyade kendiniz kararları verirken gerçekleri görerek yaklaşın.Duymak istedikleriniz değil gerçeği söyleyenlere kulak verin. İnanınkiastsubaylarda erlerde iyi birer yönetici olabilirler

Amacım bölmek veya bölücülük yapmak değil, herkesin birbirine saygı duyması ve sektör çalışanları eğitimli ustabaşı, çırağıyla bir bütün olmasıdır. Bunu sağlayacaklar ise işverenlerdir. Her çalışanına aynı pencereden bakmalı aynı terazide tartmalıdır. Yazılanların aksini yapanlar ise kendi üzerlerine alınmasın. Tüm öğretmenlerimizi ustalarımız tasarımcılarımızı mühendislerimizi, endüstriyel tasarımcılarımızı, çıraklarımızı saygıyla selamlıyorum.